Je weet nu al hoe de oorlog verliep en hoe de Tweede Wereldoorlog heeft kunnen plaatsvinden, maar je weet nog niet hoe het ging in Nederland en wat er nu precies gebeurde met het Joodse volk. Juist daarover gaat dit hoofdstuk!

Toen in 1939 de landen van Europa in oorlog met elkaar kwamen wilde Nederland zich neutraal verklaren. Dit wilt zeggen dat ze geen partij kiezen in de oorlog en hier ook niet aan wilden deelnemen. Dit heeft goed gewerkt in WOI. Dat blijkt uit het feit dat wij als land met de beide bondgenootschappen hebben gehandeld en hier veel geld aan verdiend. Net voordat Nederland de kans kreeg dit weer te doen vielen de Duitsers ons land aan. Op 10 mei 1940 was ook voor Nederland de Tweede Wereldoorlog begonnen. De Duitsers waren veel sterker en hadden verwacht dat wij ons binnen een paar dagen hadden overgegeven. De Nederlanders hebben het uiteindelijk 5 dagen volgehouden. Nadat Rotterdam werd gebombardeerd en de Duitsers dreigden hetzelfde te doen met andere steden was de regering gedwongen zich over te geven.

Inmiddels waren koningin Wilhelmina en de regering al naar Engeland gevlucht! Nederland was nu officieel van de Duitsers.

Niet iedereen vond het erg dat de Duitsers de leiding namen in Nederland. Er was een politieke partij die zich de NSB noemden en zij hadden dezelfde ideeën als Adolf Hitler. Zij werkten samen met de Duitsers en werden de enige toegestane politieke partij. Anton Mussert was hun leider, maar hij kreeg niet de leiding over Nederland. Dit werd een Oostenrijker met de naam Seys-Inquart. Hij bestuurde Nederland in naam van de Duitsers. Hij was lid van de partij van Hitler en deelde zijn ideeën.

Natuurlijk waren niet alle Nederlanders het eens met de Duitsers en een aantal landgenoten kwamen in opstand en gingen in het geheim de Duitsers tegenwerken. Ze gingen spoorwegen opblazen, verboden kranten afdrukken, voedsel rondbrengen naar Joden en ze helpen aan een slaapplaats. Als de Duitsers hier achter kwamen werden ze meestal opgesloten en gedood.

Er waren ook een aantal mensen, zoals Andries Riphagen, die probeerden zoveel mogelijk de Duitsers te helpen. Niet zozeer omdat ze het helemaal eens waren met de Duitsers, maar vanwege het geld wat ze ermee verdienden. Veel van deze mensen werden na de oorlog vernederd en bestraft!

In het begin van de Duitse bezetting veranderde er vrij weinig voor de Nederlanders. De Duitsers lieten het gewone leven doorgaan. Voor de Joden veranderde er echter wel iets. Eerst werden ze ontslagen. Later mochten ze niet meer in openbare gebouwen komen. Vanaf 1941 werden de maatregelen steeds heftiger. Zo moesten de Joden een Jodenster dragen op hun kleding en kregen ze een J in hun paspoort ter herkenning en in aparte wijken gaan wonen.

Veel Joden waren bang dat er nog ergere maatregelen werden genomen en besloten onder te duiken bij Nederlanders. Ze gingen dus in het geheim bij andere mensen wonen. Ze hadden dit goed voorzien, want de Duitsers pakten steeds meer Joden op en zette hen in een trein naar concentratiekampen, zoals Westerbork en Vught in Nederland. Deze kampen werden gebruikt om de Joden bij elkaar te plaatsen om ze daarna verder te sturen naar werkkampen of erger.....

Dit alles gebeurde helaas ook met Anne Frank! Ze is wereldberoemd geworden door haar dagboek dat ze bijhield tijdens de oorlog over haar leven. Ze is een symbool geworden van Joden tijdens de oorlog en als je op de link klikt, kom je meer over haar te weten.

Vanaf 1943, toen Duitsland steeds meer teruggedrongen werd, werden de Duitsers ook steeds strenger. Voedsel was alleen te krijgen door het inleveren van voedselbonnen. Duitsers namen fietsen in beslag en veel rubberen spullen. Dit konden ze allemaal gebruiken voor de oorlog. De Joden in Nederland werden vanaf dat jaar ook opgepakt en gingen niet meer naar concentratiekampen om te werken, maar ze werden steeds meer doorgestuurd naar concentratiekampen die gebouwd waren om zoveel mogelijk en vooral zo snel mogelijk de Joden te doden. Het bekendste kamp met dit doel was Auschwitz.

Een bekende manier waarop dit gebeurde was door honderden Joden bij elkaar in een ruimte te zetten waar ze zogenaamd gingen douchen. In plaats van water kwam er een dodelijk gas uit de douchekop en binnen een paar minuten stierf je hieraan. De Joden die nog niet waren gedood moesten hun dode kameraden uit deze kamers halen en ze naar verbrandingsovens brengen om ze daar te verbranden. Maar niet voordat eerst alle kostbaarheden werden gepakt, denk hierbij aan gouden tanden en andere sieraden die ze nog bij zich hadden. 

 

We zijn in 1944 aanbeland en zoals je hebt gelezen in het vorige hoofdstuk vond toen D-Day plaats. Al snel werd het zuiden van Nederland bevrijd, maar door een mislukt plan duurde het nog tot 4 en 5 mei voordat heel Nederland werd bevrijd. 

Wat ging er mis? Nou dat was Operation Market Garden waarbij werd geprobeerd de bruggen bij Arnhem te veroveren. Dit ging helaas mis en tot overmaat van ramp was het die winter zo ontzettend koud dat de strijd tijdelijk moest worden gestaakt. Zoals je al hebt gelezen was er maar weinig voedsel beschikbaar en door deze koude winter hadden de Duitsers heel veel voedsel zelf nodig. Er kwam dus een hongersnood in het noorden van Nederland.

Om het maar een beetje warm te krijgen werd alles opgestookt men maar kon vinden. Tuinhekken, meubels, tuinhuisjes noem maar op. Dit kwam omdat de steenkool uit het bevrijde Limburg niet meer naar het bezette noorden kon worden gebracht.

Toen deze horrorwinter voorbij was ging het snel met de bevrijding. Op 5 mei 1945 werd er in hotel De Wereld de overgave van de Duitsers in Nederland getekend en was Nederland vrij! De oorlog was eindelijk voorbij en vooral de Amerikanen werden gezien als de grote redders van ons land. Er kwamen grote optochten waarbij de soldaten als ware helden werden onthaald. 

Voor de Joden was de oorlog ook eindelijk voorbij. Van iedereen hebben zij het meeste geleden. Ongeveer 6 miljoen Joden werden, dat is 67% van alle Europese Joden! De bevrijders wisten niet wat ze zagen toen ze de concentratiekampen binnen kwamen. Zoiets hadden ze nog nooit gezien. Deze foto's kunnen wat schokkend zijn en geven een beeld van wat ze zagen.

In elk geschiedenisboek gaat wel een hoofdstuk over de 2 Wereldoorlogen. Dit wordt gedaan om ons altijd eraan te helpen herinneren wat er allemaal is gebeurd en om te voorkomen dat we ooit nog eens zoiets mee maken!

Maak jouw eigen website met JouwWeb