Hoofdstuk 3: Wereldoorlog II

Duitsland kon een oorlog natuurlijk niet in zijn eentje winnen en had hiervoor hulp nodig. Net zoals in WO I ontstonden er bondgenootschappen. De belangrijkste bondgenoten van Duitsland waren Italië en Japan. Italië had een regering die ongeveer dezelfde ideeën had als Duitsland en hun leider heette Benito Mussolini. Italië wilde vooral veel gebieden veroveren in Afrika. Japan was het machtigste land in Azië en wilde nog meer landen veroveren. 

Aan de andere kant stonden Engeland en Frankrijk. Sovjet-Unie (nieuwe naam van Rusland) kwam hier later bij. Frankrijk en Engeland hadden veel gebieden in Azië en Afrika die ze hadden veroverd.

Duitsland had in het geheim een verdrag gesloten met de Sovjet-Unie. Ze hadden afgesproken elkaar niet aan te vallen en de landen die tussen hen in lagen samen te veroveren en te verdelen. Engeland en Frankrijk vertrouwde de Sovjet-Unie niet, want dat land had ze laten zitten in WO I en dit land werd ook anders bestuurd dan hen. Hun leider was Josef Stalin. Stalin wilde van de Sovjet-Unie een groot wereldrijk maken en zijn manier van regeren, het communisme, overal ter wereld verspreiden.

Maar hoe kwam er nu die oorlog? Nou weet je nog dat ik zei dat Hitler en Stalin samen bepaalde gebieden gingen aanvallen en verdelen? Het begon met een aanval op Polen door Duitsland. Polen was een bondgenoot van Engeland en Frankrijk. Deze landen wilden niet toestaan dat Hitler nog meer macht kreeg, al waren ze hier wel erg laat mee. Hitler veroverde Polen binnen een paar weken en de oorlog was nu echt begonnen!

Website maken, communisme en kapitalisme
Word – 14,5 KB 531 downloads

Nu wilde Hitler andere landen veroveren. Hij wilde dit met een grote snelheid doen om de andere landen te verrassen. Door de aanleg van de autowegen kon hij makkelijk zijn legers verplaatsen richting Nederland en België. Duitsland viel Nederland aan en ondanks het enorme verschil in wapens en grootte van het leger, wisten de Nederlanders zichzelf toch nog 5 dagen te verdedigen. Toen de Duitsers Rotterdam bombardeerden en dreigden hetzelfde te doen met andere grote steden, gaven de Nederlanders zich over. 

 

In België en Luxemburg verliep het niet veel beter en ook zij werden snel veroverd. Door de snelheid waarmee dit allemaal gebeurde kreeg deze tactiek de toepasselijke naam "Blitzkrieg" ofwel "Bliksemoorlog".

Hitler was nog niet klaar en voordat Frankrijk zijn legers kon verplaatsen naar de grens met België sloegen de Duitsers weer toe. Binnen een paar maanden liep Hitler in Parijs onder de Eiffeltoren. Zijn volgende doel lukte echter niet. Hij wilde Engeland veroveren door hun belangrijkste steden te bombarderen. Engeland zou hij nooit veroveren en in plaats daarvan viel hij de Sovjet-Unie aan, ondanks het niet-aanvalsverdrag! De Sovjet-Unie wist niet wat hen overkwam en zei verloren in een heel korte tijd heel veel gebieden en veel soldaten verloren hun leven. Snel sloten ze zich aan bij Engeland en Frankrijk en vochten samen.

In 1943 verloor Duitsland de veldslag om de stad Stalingrad. Dit bleek het begin van het einde voor Duitsland en zijn bondgenoten! 

Gebeurde er dan helemaal niets in de andere gebieden waarover je gelezen hebt? Zeker wel! In Afrika vochten de Italianen en de Duitsers tegen de Britten en de Fransen. In Azië veroverde Japan ontzettend veel gebieden. De bevolking van deze gebieden dachten dat de Japanners hen zouden bevrijden van de Engelsen en Fransen, maar dat liep net even anders. De Japanners waren heel wreed tegen de bevolking. Japan had echter last van de aanwezigheid van de Verenigde Staten dat het enige machtige land dat in de buurt lag. 

De Japanners vielen daarom de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor aan op Hawaï. Dit was de eerste keer dat de Verenigde Staten zelf werd aangevallen. Als reactie hierop verklaarden ze de oorlog aan Japan en zijn bondgenoten. Nu was het machtigste land ter wereld ook bij de oorlog betrokken!

In Azië kreeg Japan nu flinke tegenstand van de Verenigde Staten en zij verloren langzaam aan steeds meer terrein aan de VS. Alhoewel dit niet zo gemakkelijk ging voor de VS als van tevoren gedacht was.

Duitsland kreeg het steeds moeilijker om het gewonnen terrein in Europa vast te houden en de Sovjet-Unie won steeds meer slagen en Duitsland moest zich stukje bij beetje terugtrekken. Toen was het de hoogste tijd voor een plan waarbij Duitsland voor eens en altijd werd verslagen! De VS en Engeland kwamen met een plan om langs de Franse kust bij de regio Normandië de tegenaanval in te zetten. Op 4 juni 1944 was de dag eindelijk aangebroken voor de bevrijding van West-Europa. De geallieerde troepen kwamen aan land in Frankrijk en begonnen met de herovering. Deze dag werd D-Day genoemd, waarbij de D voor Decision staat, wat "beslissing" betekend. Was dit mislukt, had de oorlog nog langer geduurd. 

Langzaam maar zeker besefte de Duitsers dat het een afgelopen zaak was. In het westen waren de geallieerde troepen van de VS en Engeland te sterk en in het oosten wonnen de Sovjets steeds meer terrein. In een laatste poging om te winnen zette Hitler zelfs jongeren in om voor hem te strijden. In de winter stokte de opmars van de geallieerden en werd er heftig gevochten in de Ardennen. Uiteindelijk bleek dit het laatste verzet te zijn geweest van de Duitsers, want na de winter van 1944/1945 werden steeds meer landen bevrijd. In ons land was op 5 mei de oorlog voorbij. Hitler maakte dit al niet meer mee. Hij pleegde op 30 april 1945 zelfmoord in een bunker in Berlijn toen de Sovjet-soldaten de stad bijna hadden ingenomen. De oorlog in Europa was hiermee afgelopen! 

Japan daarentegen verzette zich hevig in Azië. De Amerikanen wonnen weliswaar de meeste slagen, maar het ging allemaal niet zo gemakkelijk als iedereen dacht. Dit kwam door het feit dat de Japanners tot alles bereid waren om te winnen. Zelfs zich te laten doden voor wat ze "het goede doel" vonden. Het bekendst zijn de kamikaze vliegtuigen waarbij de piloten zich expres laten neerstorten op een schip met als doel de schepen op te blazen. Nadat de oorlog in Europa was afgelopen gaf Japan zich niet over, maar vochten door tot het bittere eind. Om te proberen een snel einde te maken aan de oorlog gebruikten de Amerikanen hun nieuwe superwapen: de atoombom! Deze extreem krachtige bom kon hele steden vernietigen in een paar seconden. De eerste bom viel op Hiroshima, maar pas na de 2e bom op Nagasaki gaven de Japanners zich over. Nu was de oorlog pas echt afgelopen, alhoewel een nieuw conflict hierdoor was geboren! 

Maak jouw eigen website met JouwWeb